معرفی تلویزیون های LED، QLED و OLED و بررسی تفاوت‌های آنها/بخش دوم

تاریخ ارسال : 1403/03/02

گستره‌ی رنگی و حجم رنگ‌ها در کدام پنل بهتر است؟ بگذارید این بخش را از پایه توضیح دهیم. برای سنجیدن این که یک پنل تا چه حد می‌تواند رنگ‌های مختلف را نمایش دهد از بحث پوشش فضای رنگی استفاده می‌شود.

گستره‌ی رنگی و حجم رنگ‌ها در کدام پنل بهتر است؟
بگذارید این بخش را از پایه توضیح دهیم. برای سنجیدن این که یک پنل تا چه حد می‌تواند رنگ‌های مختلف را نمایش دهد از بحث پوشش فضای رنگی استفاده می‌شود. فضای پایه‌ای sRGB نام دارد و یک نمایشگر معقول باید بتواند بیشتر از 90 درصد این فضای رنگی را پوشش دهد. فضای رنگ بعدی DCI-P3 است که تنها نمایشگرهای خوب می‌توانند بیشتر از 90 یا 95 درصد از آن را پوشش دهند. فضای رنگی آخر هم Adobe sRGB نام دارد که نمایشگرهای بسیار خوب می‌توانند بالای 90 درصد از این فضای رنگی را پوشش دهند.

گستره‌ی رنگی و حجم رنگ‌ها در کدام پنل بهتر است؟

به سراغ بحث پنل‌های تلویزیون برویم و ببینم OLED، QLED و LED از نظر پوشش فضاهای رنگی به چه صورتی عمل می‌کنند. به‌طور کلی بسیار دشوار است که بخواهیم بگوییم کدام فناوری برنده است؛ چرا که مقایسه تا حد زیادی به برند سازنده برمی‌گردد تا فناوری ساخت پنل. یعنی ممکن است مثلا ال جی تلویزیونی تولید کند که نسبت به سامسونگ با فناوری یکسان پوشش رنگی بهتری داشته باشد.

اکثر تلویزیون‌های OLED بازار که برند خوبی داشته باشند حدود 98 درصد از پوشش رنگی DCI-P3 را پوشش می‌دهند. این درصد برای پنل QLED حدود 99 درصد است و این یعنی تقریبا دو پنل عملکرد یکسانی دارند. در زمینه دقت رنگ نیز هر دو بسیار عالی عمل می‌کنند ولی با اختلاف جزئی برتری با QLED است (اختلافی که در عمل مشاهده نمی‌شود).
زاویه دید کدام پنل بهتر است؟
همان طور که در بالاتر عنوان کردیم پیکسل‌های پنل OLED به صورت مجزا فعالیت می‌کنند و همین موضوع باعث می‌شود زمانی که از کنارها به این نوع تلویزیون نگاه می‌کنید هیچ کاهش کیفیتی اتفاق نیفتد و دید از کناره‌ها دقیقا مانند دید از روبرو باشد.

تلویزیون‌های LED/QLED با نوع VA زاویه‌ی دید کمی دارند و اگر شما از کناره‌ها به این نوع تلویزیون نگاه کنید قطعا متوجه تیره‌تر شدن محتوا نسبت به دید از روبرو خواهید شد. البته این به معنای غیر قابل استفاده بودن تلویزیون از کناره‌ها نیست اما به نوعی می‌توان گفت در دید از کناره‌ها کیفیت کمی کاهش پیدا می‌کند.

زاویه دید کدام پنل بهتر است؟

پنل‌های IPS زاویه‌ی دید بسیار وسیع‌تری نسبت به VA دارند اما همان طور که اشاره کردیم اکثر شرکت‌های سازنده از پنل‌های VA برای تلویزیون‌های خود استفاده می‌کنند تا کنتراست افزایش پیدا کند و کیفیت بیشتر باشد.

در نهایت از نظر زاویه دید باید بگوییم که در رتبه‌ی آخر پنل LED قرار می‌گیرد و رتبه‌ی دوم نیز به پنل QLED اختصاص می‌یابد که از زاویه‌ی دید بهتری نسبت به پنل LED بهره می‌برد. البته باید گفت که زاویه‌ی دید هیچ کدام از این پنل‌ها حتی نزدیک به OLED هم نیست.

پس اگر بهترین زاویه‌ی دید ممکن را می‌خواهید و قرار است در اتاق نشیمن شما افراد زیادی با زاویه دیدهای مختلف به تماشای تلویزیون بنشینند بهتر است که تلویزیون OLED خریداری کنید. در نهایت پس برنده‌ی این قسمت پنل OLED است.
سرعت تغییر تصویر یا موشن بلور کدام پنل بهتر است؟
به مدت زمانی که طول می‌کشد تا تلویزیون بتواند از نمایش یک رنگ به سراغ نمایش رنگ دیگر برود Response time می‌گویند. هر چه این تایم کمتر باشد یعنی تلویزیون سریع‌تر می‌تواند بین دو رنگ جابجا شود و شما تار شدگی کمتری مشاهده می‌کنید.

بدترین عملکرد را در این زمینه تلویزیون LED دارد و حدود ۴ میلی ثانیه زمان نیاز است تا این پنل از رنگی به رنگ دیگر جابجا شود. در پنل‌های QLED این عدد کمی بهبود پیدا کرده و به ۳.۵ میلی ثانیه می‌رسد.

سرعت تغییر تصویر یا موشن بلور کدام پنل بهتر است؟

همان طور که احتمالا می‌توانید حدس بزنید چون پیسکل‌های پنل OLED به طور مجزا فعالیت می‌کنند پس در سریع‌ترین حالت ممکن می‌توانند به صورت تکی بین دو رنگ جابجا شوند و به همین دلیل این تایم برای پنل OLED تنها ۰.۲ میلی ثانیه است، یعنی حدود ۲۰ برابر بهتر از تلویزیون‌های LED.

پس در تلویزیون‌های OLED تارشدگی تصویر به مراتب کمتر است و شما حس روان‌تری حین تماشای محتوا دارید و با اختلاف باید برنده‌ی این بخش را پنل OLED اعلام کنیم.

قیمت و دسترسی کدام پنل بهتر است؟
در حال حاضر بیشتر تلویزیون‌های موجود در بازار LED هستند و همین موضوع باعث می‌شود دسترسی به آن‌ها بیشتر از دو پنل دیگر باشد. این پنل ارزان‌ترین پنل موجود است و اگر قیمت برای شما اهمیت دارد حتما به سراغ خرید پنل LED بروید.

در مرحله بعد پنل QLED قرار می‌گیرد که قیمت بیشتری نسبت به پنل LED داشته اما همچنان ارزان‌تر از پنل OLED است. در نهایت هم بهترین و باکیفیت‌ترین و همچنین گران‌ترین پنل OLED است.

پس اگر قیمت برای شما اهمیت زیادی ندارد بدون هیچ شکی به سراغ خرید تلویزیون OLED بروید. البته طبق گفته‌های بالا باید در نظر بگیرید که با توجه به نیازهای شما کدام پنل بهترین عملکرد را داراست.